In de afgelopen 30 jaar hebben mijn collega’s en ik een klein half miljoen databaserecords ingevoerd op basis van internationaal afgesproken regels en standaarden. Deze bibliografische beschrijvingen (metadata) ontsluiten een deel van de enorme collectie bladmuziek en de boeken over muziek die de Muziekbibliotheek van de Omroep bezit. Samen met een aantal hulptabellen - waarvan die voor de gestandaardiseerde namen (authority file) de belangrijkste is – vormen ze de webcatalogus.
Deze is voor elke online actieve wereldburger raadpleegbaar, maar om de informatie erin te vinden moet men wel weten dat de catalogus bestaat. Zoekmachines vinden onze metadata namelijk niet omdat de catalogus(software) dat niet toelaat. Inmiddels slagen we er via twee omwegen in om de zoekmachines te helpen in hun zoektocht naar gegevens:
- via muziekschatten.nl; we exporteerden de metadata van de 5000 gedigitaliseerde items bladmuziek uit de MB-collectie naar een open-source database (PostgreSQL).
- via artikelen op muziekbibliotheekvandeomroep.nl en onze Facebook-pagina leggen we relevante fastlinks naar de metadata in onze catalogus. De automatische zoekprocessen (zoekrobots) van de zoekmachines kunnen zo de metadata lezen en indexeren.
Dat vind ik echter niet genoeg. Ik zou de door ons zorgvuldig ingevoerde, betrouwbare gegevens graag beschikbaarstellen aan ieder die er het nut van inziet. Dankzij contact met Monika Lechner (Stichting DEN) en later Lotte Baltussen (Instituut voor Beeld en Geluid/Open Cultuur Data) ontdekte ik de waarde en mogelijkheden van open data-initiatieven. Helaas beschik ik niet over de technische bagage die ik meende nodig te hebben om tot daden te komen. Om me daar echter niet achter te blijven verschuilen bezocht ik op de vrije zaterdag de hackathon van Hack de Overheid, een collectief van experts op het gebied van open data en open data-toepassingen.
Op zo’n hackathon presenteren data-eigenaren (waarvan ik er als catalogiseerder/applicatiebeheerder dus een zou kunnen zijn) metadata in gestructureerd formaat (meestal xml) aan app-ontwikkelaars. Hier vind je daarvan voorbeelden. De ontwikkelaars beoordelen of ze daarmee creatief aan de slag kunnen (en eventueel mee te doen aan een competitie als die van Open Cultuur Data). Omdat ik niet direct iets te bieden had besloot ik me nuttig te maken als verslaggever
Zo bezocht ik in de ochtend een presentatie van Julia Kramer en Laura Wismans. Zij willen met de webtool toevalofniet.com besluitvormingsprocessen inzichtelijk maken op basis van relaties tussen politici, bedrijven en organisaties (denk aan old boys networks).
Na gesprekken met Maarten Brinkerink en Lotte Baltussen besluit ik de schroom van me af te gooien en serieus te gaan bekijken hoe de MCOMB-metadata nuttiger kunnen zijn. En dan .. op het moment dat ik die laatste woorden schrijf komt Hans Nouwens zijn Twitter-account @openarchief aan me laten zien. Vandaag voegde hij daar on the fly de vers gepubliceerde dataset van het Regionaal Archief Leiden aan toe. ‘Doe ik ook graag voor muziekschatten, omdat ik er blij van word’, aldus Hans.
In die stemming verliet ik ook de bijeenkomst.
Deze blogtekst verscheen eerder (met foto's op de Bibliotheek 2.0-community)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten