woensdag 5 januari 2011

Frans Poptie (92) overleden

HILVERSUM - Op de laatste dag van 2010 is de bekende violist, arrangeur, orkestleider en componist Frans POPTIE (1918-2010) overleden. Hij is onder meer de co-auteur van het beroemde liedje Spring maar achterop.

Frans Poptie komt op 3 maart 1918 ter wereld in Leiden. Op 7-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste vioolles. Na 7 jaar privéles (J. de Koning en A.P. Beij) en een jaar les op klarinet (F. Boon) gaat hij saxofoon spelen bij een muziekvereniging. Vanwege geldgebrek van zijn ouders kan hij niet naar het conservatorium. In 1940 treedt hij als rietblazer toe tot het orkest van Louis Banet, de 'Nederlandse Louis Armstrong'. Deze ontdekt Poptie's talent voor de viool.

Carrière
Tijdens de Tweede Wereldoorlog accepteert Poptie een aanbieding van Frans Wouters en beleeft al spoedig zijn eerste radio-uitzending met diens ensemble ('Frans Wouters en zijn solisten'). Het telt meerdere prominente muzikanten, onder wie zanger en gitarist Eddy Christiani. Met hem krijgt hij een bijzondere muzikale band die door de jaren heen blijft bestaan, resulterend in een lange reeks van successen.
In 1947 speelt Poptie met het ensemble Vincentino voor de VARA-radio. Vincentino is eigenlijk een schuilnaam voor het orkest van Frans Wouters, dat een speelverbod op de radio heeft gekregen omdat men had meegewerkt aan radio-uitzendingen in de Tweede Wereldoorlog (de naam Vincentino is overigens afgeleid van de voornaam van de zoon van Wouters, Vincent). In dezelfde periode speelt Poptie ook bij Accordeola voor de VARA. Het orkest Wouters speelt van 1947 tot 1949 (wel onder eigen naam) in de Amsterdamse club La Gaîte.
In 1952 wordt Poptie orkestleider van het ensemble Eddy Christiani dat wekelijks op de AVRO-radio te horen is. Na zijn afscheid als orkestleider richt hij in 1955 zijn eigen formatie de Swing Specials op. Met deze groep speelt hij voor de AVRO-radio. In 1966 maakt hij met het Frans Poptie Swing Special Quintet opnames voor de NCRV-radio in het programma Losvast. Tussen 1980 en 1993 treedt Poptie op met verschillende orkesten en ensembles, onder meer met het KRO-orkest onder leiding van Piet Zonneveld.
In 2001 wordt Poptie onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. In de zomer speelt hij op een feest ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van zangeres Sanny Day. Het is een van de laatste keren dat hij live te bewonderen is. Een jaar later moet hij het vioolspelen opgeven als gevolg van een zware ziekte.

Oeuvre
De meeste liedjes die Frans Poptie componeerde schreef hij samen met anderen. Zijn oeuvre omvat ongeveer veertig titels, waaronder Aan de baai van Hawaii, Fie uit de chocolaterie, Op de woelige baren, Signorita Estralita en Ruzie met Suzy.
Niet iedereen koppelt Poptie's naam aan de klassieker Spring maar achterop, waarvan hij het auteurschap deelt met Jack Bess en Eddy Christiani. In 1951 schreef Poptie - ook samen met Jack Bess - Wilkes! Wilkes! (waarom ging je heen?), een aanklacht tegen de naar het buitenland vertrekkende Nederlandse topvoetballers (gezongen door Bob Scholte).
Het met Christiani gecomponeerde Rhythm for you herleeft dankzij gebruik in de soundtracks van de films The Boy in the Striped Pyjamas (2008) en Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009). Dit nummer figureert zelfs in een computergame (Fallout 3).

Frans Poptie bereikte de leeftijd van 92 jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van de Muziekbibliotheek van de Omroep.
Voor beeldmateriaal en relevante links klikt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten