maandag 27 februari 2012

Collectievissen (in Muziekschatten)

Een ruim halfjaar geleden presenteerde de Muziekbibliotheek van de Omroep zijn collectie Muziekschatten. Via de website en enkele sociale media proberen we een groeiend publiek (momenteel een kleine 2000 geregistreerde gebruikers) te bereiken met onze gedigitaliseerde bladmuziek. Een van de manieren daarvoor is het creëren van door de actualiteit gevoedde Facebook-fotoalbums met bladmuziekomslagen. Zo legden we een album aan met liedjes uit Radio 5 Nostalgia's Evergreen Top 1000.

In december ontdekte ik 'collectievissen'. Bij dit door Marieke Pompe (Afrika Museum) uit Australië geïmporteerde initiatief presenteren musea - en inmiddels dus ook archieven en bibliotheken - hun onlinecollecties via de hashtag #collectievissen via Twitter. Elke dinsdagmorgen wordt daarvoor een thema vastgesteld. Deze laagdrempelige actie (inmiddels tot 'spel' omgedoopt, wat de drempel nog lager maakt) sluit prima aan bij onze behoefte en we doen dan ook enthousiast mee. Voor mij als hengelaar is het bovendien een uitstekende manier om de eigen collectie goed te leren kennen ('Oh, hebben we dat ook?') en daarmee de gebruikers beter van dienst te zijn.

Natuurlijk hebben tweets een vluchtig karakter en daarom zetten we ook bij collectievissen de werkwijze vanuit Facebook voort. Elke omslagafbeelding wordt inmiddels voorzien van een link naar de online bladmuziek op muziekschatten.nl. Facebook lijkt een behoorlijk duurzaam medium en biedt een enorm bereik, dus is de content een veel langer leven beschoren dan alleen het moment van creatie.

Collectievissen heeft bij mij geleid tot een bredere blik en een gevoel van verbondenheid met de andere deelnemers. En hoewel dat nog niet tot concrete samenwerking heeft geleid neemt de mogelijkheid daarop toe.

De publieksparticipatie blijft vooralsnog beperkt tot Facebook-likes maar je weet nooit hoeveel mensen de digitale fotoboeken in de toekomst ontdekken en er door geïnteresseerd raken. Behalve mij blijkt het spel allerlei creatieve geesten te inspireren, dus ik denk dat voor collectievissen een mooie toekomst weggelegd.

Dit artikel publiceerde ik eerder (met afbeelding) op de Bibliotheek-community Bibliotheek 2.0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten