woensdag 4 december 2013

Kennismaking met de Media Werkplaats Hilversum

Gisteren reisde ik - na lange tijd - weer naar Hilversum. Ruim 23 jaar werkte ik in de mediastad totdat ik door een subsidiestop mijn droombaan - catalogiseerder bladmuziek, applicatiebeheerder, webmaster bij de Muziekbibliotheek van de Omroep - verloor.
Veel werk bij de omroep ging door bezuinigingen verloren en een flink aantal ex-omroepmedewerkers verenigden zich in de Media Werkplaats Hilversum, een stichting waarvan Albert Bek (ex-Wereldomroep) en Bas Nieuwenhuijsen (ex-Spreek'buis) de drijvende krachten zijn. Doel is de oceaan aan kennis van al die mediamensen te bundelen en benutten voor nieuwe inspiratie, ideeën en ontwikkelingen. Twee daarvan werden gisteren gepresenteerd, waarbij de pitch van mijn ex-collega Jan Jaap Kassies mij naar Hilversum trok.

Pitch Nanette en Wim  (foto: Albert Bek)
Maar eerst kwamen Nanette Bakker en Wim Hülsmann (beiden ex-RFO musici) aan het woord. Eendrachtig gaven zij vorm aan een presentatie over wat er komt kijken bij het spelen in een orkest. Van de sollicitatie (proefspel), het studeren, de liefde voor het musiceren, de magie van samen spelen, de stress van het steeds weer moeten presteren. Bij veel van wat ze vertelden staan weinig mensen stil, maar hun verhaal zou velen kunnen inspireren. Met de reacties en tips van hun toehoorders gaan ze enthousiast aan de slag en het zou mij niet verbazen wanneer hun format aanslaat.



Jan Jaap Kassies introduceert zijn oral history project

Jan Jaap informeerde de aanwezigen eerst over wat de - nu slapende - collectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep allemaal bevat; van de hoorspelen vanaf de jaren '30, de talloze, onbekende composities die vooraanstaande Nederlandse componisten schreven, de historisch zeer interessante VARA-revues en ga zo maar door. De veelal handgeschreven bladmuziek - zeker in combinatie met materiaal van andere omroepgerelateerde collecties en archieven - is een waardevolle bron voor het vertellen van de rijke, maar vooralsnog genegeerde omroepmuziekgeschiedenis. Het gebrek aan historisch besef (bij de omroep) is hem een doorn in het oog. Zelf werkt hij actief aan de herleving van dit muzikale verleden, onder meer met zijn blogreeks 'Uyt den ouden doosch' en bijdragen aan het omroephistorische tijdschrift Aether.
Gisteren maakte hij bekend steun te zoeken voor een project dat die lacune gaat vullen en het historisch besef zal aanwakkeren. Hij wil een website creëren die de bronnen bundelt en de omroepgeschiedenis vertelt in woord, klank en beeld. Jan Jaap vond die steun gisteren bij enkele aanwezigen (mij incluis) en laten we hopen dat het enthousiasme van deze selecte groep snel om zich heengrijpt. Dit blog is een begin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten