zaterdag 29 oktober 2011

Op karakter

Vorige week won een half team de poule won van het Calvé-straatvoetbaltoernooi; onder andere van de andere helft. Gefeliciteerd, jongens!
Dit weekend stond weer een reguliere competitiewedstrijd op het programma, een echte zes-punten-wedstrijd. Tegenstander was namelijk EDO F2, dat met 3 punten achterstand op de vierde plaats bivakkeerde in de 3e klasse 09. De roodzwarte plaatsgenoten konden goed meekomen en er ontspon zich dus een boeiend duel tussen de voetballers op het honkbalveld.
In de eerste helft was het balbezit eerlijk over beide partijen verdeeld. EDO wist echter meer dreiging te creëren. Een onzorgvuldige pass van Luuk leidde tot een gevaarlijke counter. Het geplaatste schot dat volgde was keeper Tim Z. net te machtig: 0-1.
Voor de tweede maal in dit seizoen kwamen we dus op achterstand. Merlijn was onder de indruk van deze tegenstander en dacht dat we zouden verliezen. Maar zover was het - halverwege de wedstrijd - natuurlijk nog lang niet. Bas nam het keeperstenue van Tim over en met wat kleine bijstellingen van René en mij trokken we opnieuw ten strijde. Tim K., Luuk en de dynamische Sven pakten elke bal van de EDO-aanvallers af en stuurden die sneller en nauwkeuriger naar de voorste linie. Bas redde nog eenmaal fraai, maar daar bleef het bij. Op doorzettingsvermogen en conditie waren we uiteindelijk onze opponent de baas.
Via de vleugels drongen steeds meer ballen het centrum binnen, waar afwisselend Merlijn, Roan en Rick opdoken. Merlijn vond het eerst het net voor de verdiende gelijkmaker. Roan had kort daarna de winnende treffer al kunnen maken. Zijn poeier werd echter knap gekeerd door de EDO-doelman. Vlak voor tijd stond Rick echter op de goede plek om de overwinning binnen te halen.
Jongens, ik ben trots op jullie!

SEIZOENDETAILS

woensdag 19 oktober 2011

JanW voorlopig ongenaakbaar

In de tweede selectiewedstrijd probeerden 24 spelers punten te scoren in de strijd om een plaats in de Chu-groep. Na de jaarwisseling treffen daarin de zestien beste Bamboe Acht'ers elkaar om te bepalen wie clubkampioen wordt.

De loting bracht het gros van de (doorgewinterde) competitiespelers bij elkaar aan tafel. Dat JanW inmiddels eigenlijk ook tot dit (selecte) gezelschap behoort bewees hij ten tweede male. Scoorde hij in de eerste ronde 7 mahjongs uit 11 spellen, gisteravond haalde hij een vergelijkbaar gemiddelde (8 uit 13) aan tafel met Aty, Jeroen en Len. Jan gaat dan ook soeverijn aan kop met de volle buit van 8 wedstrijdpunten en het duidelingwekkende totaal van 690 mahjongpunten. Klasse, hoor!

Opvallend was dat alle andere bestuursleden ook de maximale score wisten te boeken. Secretaris Mieke haalde een mahjong minder dan Janny maar won toch ruim omdat ze er twee zelf pakte. Spelleider Eric maakte meer winnende combinaties dan medebestuurslid Wil, maar de voorzitster trok drie van de vier keer de winnende steen zelf. Eenmaal maakte ze zelfs mahjong met een steen van de dode muur (na het maken van een kong). Penningmeester René was nog effectiever; tafelgenoot Fons scoorde vier mahjongs, maar de Hoofddorper berekende dat twee self-drawn mahjongs genoeg moesten zijn voor tafelwinst (wat natuurlijk bleek te kloppen).

Na twee van de zeven selectierondes leidt Jan dus het tussenklassement. Relatieve nieuwelingen Janie en Rietje presteren ook uitstekend met allebei zes tafelpunten. Ik ben benieuwd of zich in de derde ronde (op 1 november) grote verschuivingen gaan voordoen.

Deze blogtekst is eerder verschenen op de website van mahjongclub Bamboe Acht

zondag 16 oktober 2011

Weer dubbele cijfers

Deze zaterdag ging DSS F3 op bezoek bij de oudste club van Nederland, de in 1878 door Pim Mulier opgerichte Koninklijke HFC. Uit de uitslagen blijkt dat HFC F9 wekelijks flink verliest en dat was dit weekend niet anders. Naar de overwegingen om ons te laten spelen tegen eerstejaars pupillen is het raden; de club heeft genoeg keuze om een team van gelijke leeftijd in onze poule in te (laten) delen.
Hoe dan ook, het was een ongelijke strijd. Keeper Tim Z. en onze zieke topscorer Mehdi hadden zich afgemeld en daarom besloot ik de spits van mijn oude team - het huidige F11 - uit te nodigen. Ondanks dat hij zich wat onder de indruk toonde kon Tijn in de eerste helft goed meekomen.
Mehdi en Merlijn willen gevoeldmatig nog wel eens dezelfde positie in het veld terechtkomen, waarbij ze elkaar in de weg lopen. Zonder zijn medespits voelde Merlijn zich kennelijk vrijer, met vier (!) mooie doelpunten tot gevolg.
In de tweede helft was scoren voor Merlijn een stuk moeilijker. Het lot bepaalde namelijk dat hij Bas als keeper moest vervangen. Wat mij betreft mocht hij gerust af en toe naar voren gaan, als hij het wanneer maar met verdedigers Luuk en Tim K. overlegde. Ondanks regelmatige pogingen lukte het Merlijn echter niet meer zijn persoonlijke score op te voeren.
Dat lukte Rick (3x) en Roan (2x) wel. Roans tweede goal viel na het laatste fluitsignaal en telde dus eigenlijk niet. De scheidsrechter kwam niettemin tot een uitslag die twee doelpunten hoger lag dan de 1-8 die uit mijn administratie bleek, dus ik noteer voor Roan twee goals. Wie de ontbrekende treffer liet aantekenen weet ik niet.
Het gros van de F3-spelers doet donderdag en vrijdag mee aan de voetbaltweedaagse van SportFever. Ik wens ze veel plezier en zie ze hopelijk volgende week maandag weer op de training.

SEIZOENDETAILS

zondag 9 oktober 2011

Beide beentjes op de grond

Tja, als je vijf wedstrijden achtereen nauwelijks tegenstand hebt gehad kun je al speler, ouder en coach gaan denken dat de overwinningen vanzelf komen. Na vandaag weten we dus wel beter.
Dat onze poule opponenten bevat die zich met ons kunnen meten vermoedden we wel. Maar dat DSOV er daarvan een kon zijn drong pas halverwege de wedstrijd tot ons allemaal door. Toen hadden we zelfs ervaren hoe het voelt om op achterstand te staan. Door slordigheid van het team uit Vijfhuizen en goed keeperswerk van Tim Z. bleef die tot één doelpunt beperkt.
Enkele goed uitgevoerde tactische tips brachten in de tweede helft meer lijn in ons spel. Spitsen Mehdie en Merlijn bleven verder uit elkaar en verdedigers Luuk en Tim K. - goed ondersteund door de kordate Sven - stonden beter ten opzichte van hun directe tegenstanders. Ook de wind blies in ons voordeel.
DSOV bleef echter dreigend in de tegenstoot. De kansen waren nu eerlijker verdeeld. Rick wist niettemin als enige het net te vinden, met een verdiend gelijkspel als resultaat. Door dit puntverlies krijgen we aan kop van de ranglijst weer gezelschap van Waterloo F1 en Bloemendaal F3.
Met z'n allen hebben we genoten van een lekker spannende wedstrijd. Als kersverse trainer (op de maandagavond) heb ik goed kunnen zien waaraan we nog moeten werken (o.a. positiespel).

SEIZOENDETAILS

woensdag 5 oktober 2011

Succesvolle eerste selectieavond

Gisteren beleefden we de start van de wedstrijdenreeks waarin uiteindelijk wordt beslist wie zich dit seizoen tot clubkampioen kroont.
Als spelleiders bedachten JanW en en ik een nieuwe, veelzijdiger formule om zo veel mogelijk clubgenoten met plezier aan de speeltafel te brengen. Deze kent een wat lossere opzet en elke speler neemt er in principe aan deel.
Na zeven selectieronden stromen de beste zestien spelers naar een poulesysteem (de Bamboe of Chu groep) waarin iedereen elkaar eenmaal treft. De top-4 van hen speelt dan op 8 mei een play-offronde om het kampioenschap. De overige spelers (vanaf nummer 17) bepalen in een onderlinge competitie wie in hun lijn (de Pruimenbloesem of Li groep) kampioen wordt.

Met 31 aanwezigen was de opkomst op deze eerste avond in elk geval veelbelovend. Het lot koppelde mij aan Aty, Len en Viony; een garantie voor een ietwat speciaal soort humor aan tafel. De wong fladderde van de een naar de ander, maar sloeg Viony al snel over …
Ook van de andere tafels klonken gezellige geluiden, maar tijdens het spel heerste de concentratie. Van de acht tafelwinnaars zijn Janie en Carien wat mij betreft de verrassingen. Geluksvogel van de avond (of is het gewoon kwaliteit?) was JanW, die in elf spellen zijn tafelgenoten zeven maal te vlug af was. Met 301 punten neemt hij overtuigend de koppositie.
Op 18 oktober (in de herfstvakantie, dus) spelen we de tweede ronde.

Deze blogtekst is met foto en link gepubliceerd op de website van Mahjongclub Bamboe Acht

zondag 2 oktober 2011

DSS F3 blijft op 100%

Dit weekeinde stond weer een competitieronde op het programma, de derde. Luuk en ik bestegen onze stalen rossen en zetten koers naar Driehuis voor de wedstrijd tegen Velsen F2. Door een uit de kluiten gewassen, in geel-blauw gestoken jongeling met zijn moeder te volgen kwamen we probleemloos waar we wezen moesten. Zoals afgesproken was iedereen mooi op tijd aanwezig.
Op het veld aangekomen kon ik moeilijk geloven dat dit team de twee voorgaande wedstrijden verloor met al 10 doelpunten tegen. Twee van de negen spelers - waaronder onze gids - waren een halve kop groter dan Bas, de grootste van ons toch niet klein te noemen negental.
Dat voor het winnen van een voetbalmatch meer nodig is dan lengte en kracht bleek al ras. Sterker nog, de langste speler op het veld hielp ons zelfs aan de eerste goal door een dreigende voorzet van Mehdi in eigen doel te werken. Goed samenspel, overzicht en een superieure verdediging (Sven, Tim K. en Luuk) zorgden ervoor dat keeper Tim Z. wederom niet op proef werd gesteld.
Bas gaf hem na rust de kans om zijn tweede competitiegoal te scoren. Die greep Tim met beide handen aan. Hij gaf een bijna-goal van Mehdi een laatste zetje en tekende zo de 0-4 eindstand aan. Rick en Merlijn rondden in de eerste helft namelijk al twee van de vele vloeiende aanvallen af.
Dat de score niet hoger uitviel was met name te danken aan het feit dat het wel erg druk was met vaak zeventien (!) spelers op de Velsense helft. Maar ook de uitstekende keeper voorkwam dat we opnieuw de dubbele cijfers haalden.
Aanstaande maandag beginnen we met twee keer per week te trainen. We zullen er dus alleen nog maar beter op worden ...

SEIZOENDETAILS

zaterdag 1 oktober 2011

Muziekbibliotheek van de Omroep: Waarheen, waarvoor?

Vandaag exact een jaar geleden trof een mokerslag het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). De nieuwe regering vaagde met één enkele, ononderbouwde zin een toonaangevend instituut en meer dan 400 banen weg.
Na enkele effectieve acties is opheffing van het hele MCO van de baan. Mediaminister Van Bijsterveldt corrigeerde de dwaling in het regeerakkoord door jaarlijks 14 miljoen euro (45% van het oorspronkelijke budget) ter beschikking te stellen.

Inmiddels begint het stof neer te dalen. De contouren van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zijn weer duidelijk zichtbaar. De Radio Kamer Filharmonie laat echter een gapend gat achter, het Metropole Orkest moet op zoek naar een nieuw fundament en het lot van de afdeling Educatie en de Muziekbibliotheek van de Omroep is in handen van reddingswerkers.
De muziekbibliotheek heeft momenteel de volgende kerntaken:
  • het beschikbaar stellen van muziekwerken aan de ensembles (‘ensembletaak’)
  • het beschikbaar stellen van muziekwerken en informatie daarover aan omroepmedewerkers (‘omroeptaak’)
  • het beheren en toegankelijk maken van de in de afgelopen 85 jaar opgebouwde omroepcollecties (‘collectietaak’)
De ensembletaak kan waarschijnlijk worden gefinancierd uit de toegekende € 14 miljoen. Voor de beide andere taken is momenteel geen budget. Onduidelijk is nog – of, en zo ja - op welke manier de Publieke Omroep (NPO) met zijn waardevolle collectie omgaat.
Zowel wat klassieke als wat lichte (jazz, pop, amusementsmuziek) muziek betreft zou ik de collectie indrukwekkend willen noemen, ook vanuit internationaal perspectief bezien. Een belangrijk deel is goed ontsloten via een zeer informatieve en betrouwbare catalogus. Een selectie van het historische archief (omroeparrangementen die vóór 1980 op de radio klonken; de Zaaiers, Skymasters, Ramblers etc.) komt nu beschikbaar in het kader van het project Muziekschatten. Nu wij daar als catalogiseerders mee bezig zijn ontdekken we hoe deze - samen met de collectie van populaire liedjes (vanaf 1910) - een schat aan informatie biedt. Musicologen en andere historici zouden daarmee flink wat lacunes in de Nederlandse (muziek)geschiedschrijving kunnen dichten.

Op 16 september jl. ontving het MCO een verzoek van het Ministerie van OC&W om een visie te ontwikkelen op de muziekbibliotheek. In het komende kwartaal zal worden onderzocht of en hoe kan worden voorkomen dat meer dan 400.000 partituren uit beeld raken of zelfs verloren gaan. De collectie sluit nauw aan bij het bezit van andere bedreigde muziekinstellingen en de bij het Instituut voor Beeld & Geluid en de Wereldomroep gearchiveerde muzikale radio- en tv-uitzendingen. Een meer publieke taak zou ook tot de mogelijkheden kunnen horen. Want zeg nu zelf, het is toch onbestaanbaar dat al dit erfgoed verdwijnt?!

Deze blogtekst verscheen eerder op het online bibliotheeknetwerk Bibliotheek 2.0