vrijdag 7 januari 2011

Arrangeur Stan Lokhin overleden

HILVERSUM - Op woensdag 1 december 2010 is de Surinaamse arrangeur, orkestleider, (koor)dirigent, producer en zangpedagoog Stan LOKHIN (1947-2010) overleden.

Stan Lokhin studeerde aan de befaamde Berklee school of Music in Boston. Zijn muzikale activiteiten begonnen in 1960 in Suriname, waar hij reeds op dertienjarige leeftijd tambour-maître was en eind jaren '60 als trompettist bij het Leger des Heils. In Europa en Azië toerde hij begin jaren zeventig met de band The Needles. Hij studeerde in 1977 af aan het Amsterdamse conservatorium en volgde in Nederland diverse andere opleidingen.

Lokhin was de belangrijkste persoon achter de grote doorbraak van Lieve Hugo, de King of Kaseko, in de jaren zeventig en verkreeg daarmee ook bredere kennis van Surinaamse muziek. Hij had contacten met de platenmaatschappijen en was naast trompettist en dirigent tevens producer.
Behalve met Lieve Hugo en The Happy Boys werkte Lokhin met tal van andere groepen en artiesten zoals de Twinkle stars, Oscar Harris, Billy Jones, Ruth Jacott en Max Nijman. Hij dirigeerde onder andere het Maranatha koor en de Resurrection singers.
In het verleden verrichtte Stan Lokhin op freelance-basis arrangeer- en kopieerwerk voor het Muziekcentrum van de Omroep.

De Surinaamse musicus werd afgelopen september nog gelauwerd. In het Bijlmerparktheater in Zuidoost werd hij bevorderd tot Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster, de een-na-hoogste Surinaamse onderscheiding.

Stan Lokhin werd 63 jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van de Muziekbibliotheek van de Omroep. Voor beeldmateriaal en relevante links klikt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten