maandag 31 januari 2011

Filmcomponist John Barry overleden

LONDEN - In de nacht van zondag op maandag is de Britse componist van filmmuziek John BARRY (1933-2011) overleden. Dat maakte de BBC-radio vanochtend bekend.

John Barry's carrière nam een hoge vlucht toen hem werd gevraagd het door Monty Norman gecomponeerde thema voor de eerste James Bondfilm Dr. No (1961) te herschrijven. De filmscores voor nog elf Bondfilms volgden.
Barry wordt met John Williams, Jerry Goldsmith en Henry Mancini beschouwd als de 'Grote Vier' van de filmmuziek. Hij mocht in zijn indrukwekkende loopbaan vijf keer een Oscar in ontvangst nemen. Zijn muziek bij Born free (1967, 2x), The lion in winter (1969), Out of Africa (1986) en Dances with wolves (1991) werd bekroond met de hoogste Amerikaanse filmprijs. Daarnaast sleepte hij talloze andere muziekprijzen in de wacht.

Weelderige strijkers, aanzwellende orkestpartijen en elegante melodie├źn kenmerken Barry’s stijl. In 1999 ontving hij een ridderorde (OBE) voor zijn muzikale verdiensten.

John Barry bereikte de leeftijd van 77 jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van de Muziekbibliotheek van de Omroep. Voor beeldmateriaal en relevante links klikt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten