maandag 31 januari 2011

Serialist Milton Babbitt (94) overleden

HILVERSUM - De Amerikaanse vooruitstrevende componist Milton BABBITT (1916-2011) overleed afgelopen zaterdag op 94-jarige leeftijd.

Milton Babbitt was een van de pioniers van de seriële muziek aan het einde van de jaren '40 van de vorige eeuw. Zijn Three compositions for piano (1947) and Composition for four instruments (1948) zijn de allereerste voorbeelden van volledig seriële muziek. Daarbij wordt op alle muzikale parameters - toonhoogte, toonduur, dynamiek, intrumentatie etc. - de door Arnold Schoenberg ontwikkelde reeksentechniek toegepast. Babbitt was daarmee Olivier Messiaen (Mode de valeurs et d'intensités) en Pierre Boulez (Structures I) voor.
In de 50-er jaren werkte Babbitt mee aan de ontwikkeling van het destijds meest geavanceerde elektronische muziekinstrument. Deze RCA Mark II synthesizer werd de trost van het nieuwe Centrum voor Elektronische Muziek aan de Columbia-Princeton Universiteit. Samen met zijn leraar Roger Sessions, Vladimir Ussachevsky en Otto Luening was hij er directeur.
Op zijn eerste elektronische werken, Composition for synthesizer (1961) en Ensembles for synthesizer (1964), paste Babbitt de reeksentechniek net zo strak toe als op de composities voor reguliere instrumenten. De componist zag zijn muziek dankzij de synthesizer bevrijd van de fysieke beperkingen van uitvoerende musici.

Veel musicologen en een groot deel van het publiek beschouwen zijn muziek als elitair, van passie gespeend en ontoegankelijk, anderen roemen de variëteit en onvoorspelbaarheid ervan.
De bekendste studenten van Milton Babbitt zijn Mario Davidovsky, die hem op het atonale pad volgde, en theatercomponist Stephen Sondheim.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van de Muziekbibliotheek van de Omroep. Voor beeldmateriaal en relevante links klikt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten